Równania z wartościami bezwzględnymi
Ciekawa: Rozwiąż równania:
a) |x−2| + |3−x| = 1
b) |2x+4| + |x−3| = |x+1|
Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie i wytłumaczenie : )
13 mar 14:09
wredulus_pospolitus:
nie ma tak łatwo
rozdzielasz na przypadki (3 w pierwszym przykładzie)
i liczysz te równania
13 mar 14:10
Ciekawa: tylko że w pierwszym nie wychodzą mi 3 przypadki a tylko 2 i nie zgadza mi się to, nie wiem
czemu
13 mar 14:14
MQ: W zadaniu a) nie trzeba rozbijać na przypadki, bo lewa strona to suma odległości do punktów 2 i
3 na osi liczbowej. Ponieważ odległość między nimi jest akurat równa 1, więc rozwiązaniem są
wszystkie punkty na osi na odcinku od 2 do 3, łącznie z krańcami..
13 mar 14:24
J: I dobrze Ci wychodzi, bo Ix−2I + I3−xI = 1 ⇔ Ix−2I + Ix−3I = 1
13 mar 14:26