dziedzina
lol: | | 6x+3 | |
wyznacz dziedzinę funkcji |
| |
| | | |
3 −1
Założenie:
3 ≠ 1
x−4≠0
x≠4
D= R\{4} Czy jest ok?
13 mar 12:34
Kaja: jeszcze x≠0
13 mar 12:38
J: Trudno się zorientować, jak wygląda funkcja.
13 mar 12:39
lol: | | x | |
w liczniku jest 6x+3 , a w mianowniku 3 do potęgi |
| i jeszcze −1 |
| | x−4 | |
To jest ok?
13 mar 12:40
Kaja: to w takim razie zał. x≠4 i 3xx−4−1≠0
13 mar 12:41
J: OK.
13 mar 12:42
J: To założenie już zrobiła

( 2−ga linijka)
13 mar 12:43
Kaja: D=R/{0,4}
13 mar 12:44
Kaja: ale ma złą dziedzinę
13 mar 12:44
Kaja: zero powinno byc wyłączone z dziedziny
13 mar 12:44
J: | | x | |
Zgadza się  Zgubiła to w 3 − ciej linijce: |
| ≠ 0 |
| | x − 4 | |
13 mar 12:46
Kaja: J w końcu się ze mną zgadzasz
13 mar 12:47
J:
13 mar 12:48
lol: Racja, czyli ostateczna odpowiedź to D=R\{0,4} Dziękuję Kaju za podpowiedź
13 mar 12:48
Kaja:
13 mar 12:49