Prawdopodobieństwo
aerosmith: Ze zbioru liczb {4,5,6,7,...,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosujemy dwie liczby parzyste.
Ω=20 ?
I teraz nie wiem czy mam to rozpisać tak: A { (4,6), (6,4), (2,4), (4,2) itd... − wszystkie
możliwości w nawiasach dwóch liczb parzystych od 1 do 20.
I czy jeden nawias licz się jako jeden, czy 2.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
13 mar 12:06
J: Żle IΩI .. to są wariacje z powtórzeniami.
13 mar 12:08
aerosmith: Nie rozumiem
13 mar 12:09
aerosmith: a tam powinno być w ogóle od 4* i bez 2
13 mar 12:10
J: (4,6) i (6,4) to dwie różne wariacje.
13 mar 12:11
J: IΩI = 172 = 289
13 mar 12:12
aerosmith: No tak, ale mogą się powtarzać. Czemu 17 do kwadratu?
13 mar 12:15
aerosmith: Bo 20 w sumie i 17 możliwości?
13 mar 12:16
13 mar 12:17
aerosmith: Ale to jest dla rozszerzenia, a musi być jakiś inny sposób dla podstawy.
13 mar 12:21
J: IΩI = 17*16 − 17 ( musisz odjąć pary (x,x) i jest ich 17)
13 mar 12:24
J: Nie tak ... musisz dodać 17. IΩI =17*16 + 17 = 17*(16 +1) = 172
13 mar 12:25
wredulus:
Zacznijmy od tego ... w zbiorzemasz 17 liczb ... a nie 20.
W pierwszym losowaniu wybierasz jedna z 17, za drugim takze jedna z 17 ... stad 172
13 mar 12:35