Granica funkcji w punkcie:
Maciek: Wyznacz granicę funkcji:
| | 2 | | 12x | |
f(x)= |
| − |
| w punkcie x0 = 2 |
| | 2−x | | 8−x3 | |
| | 2x2 | |
f(x)= |
| w punkcie x0 = 0 |
| | 3−√x2+9 | |
13 mar 11:07
Maciek: Ktoś ma jakiś pomysł? Bo robiłem te granice bez problemu, ale tu za nic nie wiem, jak to ugryźć
:c
13 mar 11:21
Maciek: w pierwszym rozbiłem sobie
| 2 | | 12x | |
| − |
| |
| 2−x | | (2−x)(4+2x+x2) | |
wie ktoś co powinienem zrobić dalej?
13 mar 11:51
Krzysiek: sprowadź do wspólnego mianownika
| | a2−b2 | |
a w drugim w mianowniku skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
13 mar 11:55
Maciek: | | 2((2−x)(4+2x+x2))−(24x−12x2) | |
czyli dalej mam |
| ? Dobrze? |
| | (2−x)2(x2+2x+4) | |
13 mar 12:09
Maciek: | 2((2−x)(4+2x+x2))−(24x−12x2) | |
| raczej tak |
| (2−x)2(4+2x+4) | |
13 mar 12:12
Krzysiek: a po co Ci w mianowniku (2−x)2 ?
wystarczy (2−x)
a potem wielomian w liczniku zamień na postać iloczynową.
13 mar 12:12
Maciek: | | 2((2−x)(x2+2x+4))−12x | |
czyli po uporządkowaniu |
| jest ok? |
| | (2−x)(x2+2x+4) | |
i z tego wyrażenia x
2+2x+4 zrobić postać iloczynową tak?
13 mar 12:18
Maciek: nie wiem już co z tym zrobić, delta wyszła <0 i nie umiem dalej ruszyć, pogubiłem się..
13 mar 12:24
Krzysiek: ...
w liczniku masz 2(x2+2x+4)−12x=2x2+−8x+8=2(x2−4x+4)=2(x−2)2
13 mar 12:25
lol: Mój ostateczny wynik, to −1 . Mógłbyś to potwierdzić? Jestem Ci niezmiernie wdzięczny
13 mar 12:54
lol: przepraszam, jednak 0
13 mar 12:55