moduł
prs: Witam
Mamy takie równanie
|7x+y+7| = 5|x+y−5|
Kiedyś widziałem w podręczniku jak autor postąpił w ten sposób(zaraz znajdę dokładnie jak to
zrobił), że opuścił dwie wartości bezwzględne na dwa przypadki i całość była dość szybko
rozwiązana.
Jakbym ja miał to rozwiązywać to oczywiście cztery układy równań i trochę by było liczenia. Czy
jest jakaś metoda szybszego rozwiązywania tego typu równań?
13 mar 10:31
J: A skąd Ci się biorą cztery układy ?
7x+y+7 = 5x+5y−25 v 7x+y+7 = −5x−5y+25
13 mar 10:36
prs:
Znalazłem. Cytuję rozwiązanie autora (to jest inny przykład)
|x+7y+9| = 5|x − y +1| ⇔ x+7y+9 = 5x − 5y + 5 ∨ x + 7y + 9 = −5x+5y − 5
Dalej już łatwo. Wynik wychodzi poprawnie. Nie rozumiem na jakiej zasadzie tak autor opuszczał
te moduły.
13 mar 10:38
wredulus_pospolitus:
nom ... i masz dwa równania ... a Ty piszesz że byś robił/−a cztery równania
13 mar 10:39
prs: Ja myślałem, że trzeba tak.
7x + y+7 >= 0
x+y−5 >=0
7x+y+7 = 5x + 5y − 25
To jest jeden układ równań. Następne by miały
7x + y + 7 >= 0
x + y − 5 < 0
itd. cztery przypadki
13 mar 10:40
wredulus_pospolitus:
z czego dwa z nich będa 'zdublowane'
bo będzie:
7x+y+7 = 5x + 5y − 25
−(7x+y+7) = −(5x + 5y − 25)
oraz:
−(7x+y+7) = 5x + 5y − 25
7x+y+7 = −(5x + 5y − 25)
13 mar 10:42
wredulus_pospolitus:
więc z 4 równań de facto ostają się jedynie dwa
13 mar 10:42
prs: ahh rzeczywiście, teraz widzę. dzięki
13 mar 10:44