Równania - trygonometria
jolka: 1. Udowodnij, że tg2x +1tgx= 1sin2x nie jest tożsamością.
2. Rozwiąż 2cosx+ 2sinxcosx − sinx − 1=0 w (−π,π).
Proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem.
13 mar 01:40
wredulus:
tgx zamien na sinx/cosx
sin2x zamien na 2sinxcosx
I przeksztalcaj
13 mar 07:34
J:
| | 1 | | sinx | | cosx | |
1) L = tgx + |
| = tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| | tgx | | cos | | sin | |
| | sin2x + cos2x | | 1 | | 2 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| = |
| ≠ P |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin2x | |
13 mar 08:23
J: 2)
... ⇔ 2cosx(1 + sinx) − (sinx +1) = 0 ⇔ (2cosx − 1)(sinx +1) = 0 ⇔
| | 1 | | √3 | | π | |
cosx = |
| v sinx = −1 ⇔ x = |
| v x = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 08:30
J: | | π | | π | | π | |
Nie tak ...  x = |
| v x = − |
| v x = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
13 mar 08:36
Trivial:
| | π | |
Po co się tak męczyć z pierwszym. Wystarczy podstawić x = |
| . Mamy wtedy: |
| | 4 | |
| | 11+1 | | 1 | |
L = |
| = 2 P = |
| = 1 L ≠ P |
| | 1 | | 1 | |
Równanie nie może być tożsamością.
13 mar 12:17
13 mar 12:18
J: Taki wysiłek, to dobry trening do dowodzenia tożsamości trygonometrycznych
13 mar 12:54