Ciągi
Ewa: Pomoże ktoś rozwiązać zadanie nie wiem jak to ugryźć ?
an=n3−4n2+4n
n3−4n2+4n = 0
13 mar 00:08
Ajtek:
Wyłącz n przed nawias

.
13 mar 00:09
5-latek: Pomino ze dzisiaj 13(ale nie piatek) to podaj jakie jest polecenie
13 mar 00:10
5-latek: Witaj
Ajtek
Zaraz czas spac
13 mar 00:11
Ewa: Czyli tak:
n(n
2−4n+4)=0
a=1
b=−4
c=4
delta = 0
13 mar 00:15
Ewa: Które wyrazy ciągu an są równe zeru ?
13 mar 00:17
5-latek: Wiemy ze n∊N to ktore wyrazy rownanja sie 0 ?
13 mar 00:22
Ewa: Nie wiem czy dobrze myślę
jeżeli wyciągnę n przed nawias n(n2 − 4n + 4)
wtedy mogę
n przed nawiasem przypisać do zera n=0 bo pomiędzy n a nawiasem jest mnożenie a drugą cześć
również przypisać do zera n2 − 4n + 4 = 0 i powstaje równanie kwadratowe którego wynikiem jest
2 i taki sam wynik jest też w książce
ale nie wiem czy dobrze myślę ? bo z maty cienka jestem
13 mar 00:30
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Ewa uwierz w siebie. Wiesz, że w ciągach n∊N
+, masz dwa wyniki równania n=0 i n=2. Która
z tych liczb należy do N
+?
13 mar 00:34
Ewa: n należy do liczb naturalnych i chyba na plusie czyli 0 odpada więc odpowiedzią będzie a2
dobrze ?
13 mar 00:44