Dla jakich a,b liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu:
Anita: Nie wiem jak mam rozwiązać poniższe zadanie i proszę o pomoc.
Dla jakich a,b liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu:
W(x)= x4 − 2x3 +6x2 +ax+b ?
29 paź 18:24
Zbronek: W(1)=0
W'(1)=0 rozwiąż ukł.r−ń
29 paź 19:29
Eta:
Zbronek 
czy to wystarczy? ......
29 paź 20:33
Eta:
ponieważ są dwa parametry
więc warunek podany przez
Zbronek nie wystarcza!
Jezeli znasz r
k pochodnych to można rozwiazać zad tak:
W(1)=0 i W
'(1)=0
W(1)= a+b +5 =0 => a +b = −5
W
'(x)= 4x
3 −6x
2 +12x +a
W
'(1)= 4 −6 +12 +a =0 => a = −10
więc : −10 +b = −5 => b = 5
odp: a = −10 b = 5
jeżeli nie znasz pochodnych , to trzeba wykonać dzielenie:
( x −1)
2 = x
2 −2x +1
(x
4 −2x
3 +6x
2 +ax +b ) : ( x
2 −2x +1)= x
2 +5
−x
4 −2x
3 −x
2
−−−−−−−−−−−−−
= = 5x
2 +ax +b
− 5x
2 +10x −5
−−−−−−−−−−−−−
= ( 10 +a)*x +b −5
reszta musi być równa zero
więc 10+a = 0 i b−5 =0
to: odp: a = −10 b = 5
29 paź 20:44
Zbronek: Warunki podane przeze mnie wystarczają,bo pierwszy dotyczył wielomianu W(x) a drugi pochodnej
W'(x) [do Ety

]
29 paź 20:55