dziedzina funkcji
BoosterXS: Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
f(x) =
x2 − 1√ kx2 + 2kx + 2 W mianowniku całość jest pod pierwiastkiem jbc.

Czy rozpatrzenie tego na 3 przypadki:
1. k>0 i delta<0
2. k<0 i delta<0
3. k=0
będzie prawidłowe?
12 mar 23:22
BoosterXS: Teraz widzę, że zapisany wyżej 2 przypadek tu chyba nie pasuje. Zatem rozpatrzenie 1 i 3 oraz
suma tych 2 przypadków będzie OK?
12 mar 23:29
BoosterXS: Czy ktoś mógłby pomóc?
13 mar 15:44
J: 1) lub k = 0.
13 mar 15:45
zawodus: Wykonaj sobie rysunek paraboli i wtedy od razu widać warunki
13 mar 15:52
pigor: ... tak będzie prawidłowe, ale możesz to sobie
zapisać np. tak : szukam k takich, że
kx2+2kx+2 >0 ∀x∊R ⇔
⇔
(k= 0 i 2>0) v (k≠0 i Δ<0) ⇔ k=0 v k≠0 i 4k
2−8k< 0 ⇔
⇔ k=0 v 4k(k−2)< 0 ⇔ k=0 v 0< k< 2 ⇔
0≤ k< 2 ⇔
k∊<0;2).
13 mar 16:02