Rozwiąż nierówność
Ewa: Proszę o pomoc rozwiąż nierówności:
a) (x+1)(x−2)(x+3)3 ≥ 0
b) (x+3)(x+1)2 >0
c) (2−x)(x+3)(x−1)2 <0
d) x3 − 3x2 − 3x + 9 ≤0
29 paź 18:21
ak1: Bardzo ładnie jest to opisane i pokazane na przykładach w dziale "nierówności wielomianowe".
Potrenuj szare komurki, to dobra sprawa.
29 paź 19:29
ak1: a) x € <−3,−1>∪<2,+∞)
b) x € (−3,−1)∪(−1,+∞)
c) x € (−∞,−√3>∪<√3,3>
Masz tu wyniki.
29 paź 20:26
marcz: d) x2(x−3)−3(x−3)≤0
(x2−3)(x−3)≤0
(x−√3)(x+√3)(x−3)≤0
czyli rozwiązaniem będzie x=√3+, x=−√3, x=3
29 paź 20:36