r
qu: wyznasz zbiór wartości
f(x)= sin2x*cos4x+sin4*cos2x
f(x)= sin2x*cos2x (cos2x + sin2x)
f(x)= sin2x*cos2x
f(x) = sin2x *(1−sin2x)
f(x)= sin2x−sin4x
sin2x = t
dobrze myśle ?
12 mar 20:16
ZKS:
Lepiej zrobić tak
| | 1 | | 1 | |
sin2(x)cos2(x) = |
| * 4sin2(x)cos2(x) = |
| * [2sin(x)cos(x)]2 = |
| | 4 | | 4 | |
12 mar 20:21
Eta:
| | 1 | |
f(x)= sin2x*cos2x = |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
12 mar 20:21
qu: skąd ta 14
12 mar 20:23
Eta:
2sinx*cosx=sin(2x)
| | 1 | | 1 | |
to |
| *(2sinx*cosx *2sinx*cosx)= |
| sin2(2x) |
| | 4 | | 4 | |
12 mar 20:27
12 mar 20:30
qu: nie ogarniam
dokończe jeszcze tak jak to chiałem wcześniej zrobić.
f(x)= −sin
4x +sin
2x
sin
2=t
f(t)= −t
2 +t
p(wierzchołek) − od tego momentu nie rozumiem za bardzo co i jak wiem, że tak trzeba
f(−1) = 0
f(1) = 0
wiem ze trzeba to obliczyć tyle że nie wiem jak odp ogarnąć i po co to liczę
12 mar 20:45
Mila:

f(x)=−sin
4x+sin
2x
sin
2x=t, t∊<0,1>
f(t)=−t
2+t
| | 1 | |
tw= |
| ∊<0,1> zatem największa wartość funkcji to |
| | 2 | |
f(0)=0
f(1)=0
0 to wartość najmniejsza f(x)
| 1 | |
| to największa wartość funkcji f(x) |
| 4 | |
13 mar 15:30