Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x-1
Paulina: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trojmian kwadratowy P(x) = x2+2x−3 jest równa
R(x) = 2x+5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x−1.
29 paź 18:13
Paulina: Poproszę o pomoc
29 paź 18:14
Zbronek: Jeśli W(x) dzielimy przez x−1,to reszta z dzielenia =W(1)
W(x)=U(x)*P(x)+R(x)
W(x)=U(x)(x2+2x−3)+2x+5
W(1)=U(1)(1+2−3)+2+5=U(1)*0+7=7
29 paź 19:15
Paulina: Dziękuję. Nie wiedziałam, że takie łatwe to zadnie
29 paź 19:26