Marcin: | | mx | | m+1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| + |
| =x+1, ma dwa pierwiastki |
| | m−1 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
spełniające równanie |
| + |
| <2m+1 |
| | x1 | | x2 | |
1:
Δ>0
| mx2+m2−1 | |
| =x+1 / *(mx−x) |
| mx−x | |
mx
2+m
2−1=(x+1)(mx−x)
mx
2+m
2−1= mx
2−x
2+mx−x
x
2−mx+x+m
2−1=0
x
2+(1−m)x+m
2−1=0
(1−m)
2 −4(m
2−1)>0
1−2m+m
2−4m
2+4>0
−3m
2−2m+5>0
Δ=64
√Δ=8
x
1=1
W sumie nie mam tutaj pewności czy zrobiłem ok, ale problem pojawia się przy drugiej części
zadania:
2:
2m
3+m
2+m+2>0
m>−1
Reasumując:
m∊(−1;1)
Teraz pytanie: czy zrobiłem to dobrze, a jeżeli nie, to gdzie popełniłem błędy?
12 mar 19:04
Eta:
W 1/ pod deltą ... co tam "robią "x" ( ma być "m"
| | x1+x2 | | m−1 | |
w 2/ |
| = |
| |
| | x1*x2 | | m2−1 | |
12 mar 19:11
Piotr 10: Marcin widzę maturka z lublina

. Ja o dziwo, to nie popełniłem przy tym błędów
rachunkowych
12 mar 19:12
ZKS:
Lepiej zrobić Δ ≥ 0 bo nie ma mowy o różnych pierwiastkach.
12 mar 19:14
Marcin: A no to czyli oczywiście popełniłem błędy przy liczeniu/przepisywaniu

jak zwykle

Pozdrawiam i dzięki

No tak Piotr, Lublin leci
12 mar 19:15
Piotr 10: Ja też zrobiłem Δ ≥0, jednak w kluczu była Δ > 0, ale na szczęscie nie zmieniało to wyniku
ostatecznego
12 mar 19:15
Eta:
Jasne ,że Δ≥0

dla
ZKS
12 mar 19:16
ZKS:
Eta
12 mar 19:18
Marcin: 2.
x∊R/{−1,1}
itd lece?
12 mar 19:23