geeoometriaa
Ergo:

Zadanie proste ale geometrii nie rozumiem często. Bardzo proszę, żeby ktoś mi dokładnie co i
jak wytłumaczył.
Dany jest trójkąt ABC, w którym |∡β|=β, a kąt zewnętrzny przy wierzchołku C ma miarę α.
Wykaż,że jeśli α=2β, to trójkąt ABC jest równoramienny.
29 paź 18:10
tim: Ja spróbuję pomóc.
29 paź 18:45
Ergo: okej

będę wdzięczny jeśli wytłumaczysz mi to jak tłumanowi
29 paź 18:46
tim: BAC γ
ACB δ
ABC β
δ = 180 − α
β + γ + δ = 180
β + γ + 180 − α = 180
β + γ − α = 0
β + γ = α
Więc, jeżeli α = 2β, a β + γ = α, to γ = β i trójkąt jest równoramienny.
29 paź 18:50
tim: BAC γ
ACB δ
ABC β
δ = 180 − α
β + γ + δ = 180
β + γ + 180 − α = 180
β + γ − α = 0
β + γ = α
Więc, jeżeli α = 2β, a β + γ = α, to γ = β i trójkąt jest równoramienny.
29 paź 18:51
Eta:
Miara kata zewnętrznego w trójkacie = sumie miar kątów wewnętrznych
do niego nie przyległych

więc < CAB = β
wiec trójkat jest równoramienny o ramionach: IACI= IBCI

lub dokładniej tak:
kąt ACB = 180
o −α
to: <CAB = 180
o −(β+180
o −α) = α − β= 2β−β=β
zatem < CAB = <CBA= β
czyli trójkat jest równoramienny
29 paź 18:53
Eta:
Miara kata zewnętrznego w trójkącie = sumie miar kątów wewnętrznych
do niego nie przyległych

więc < CAB = β
wiec trójkat jest równoramienny o ramionach: IACI= IBCI

lub dokładniej tak:
kąt ACB = 180
o −α
to: <CAB = 180
o −(β+180
o −α) = α − β= 2β−β=β
zatem < CAB = <CBA= β
czyli trójkat jest równoramienny
29 paź 18:53
tim: Eta.. mógłbym na słowko ponownie?
29 paź 18:54
Eta:
Nie wiem czemu poszły aż dwa wpisy ?

Wszystko przez ten "ukochany" Rzeszów
29 paź 18:55
Eta: A na trzy słówka ? może być? ...... timuś
29 paź 18:56
Ergo: heh

politechnika Rzeszowska?
29 paź 18:56
Eta:
UR (dawne WSP) ..

(mat− fiz)
29 paź 18:59
tim: Eta już się nie uczy.... Jakbyś nie wiedział. Eto zapraszam do pokoju zwierzeń.
29 paź 19:00
Ergo: wiem, bo napisała, że studiowała w Rzeszowie
29 paź 19:10