Urna...
tim: Do urny, w której znajduje się n kul, gdzie n ≥ 2 i połowa kul jest białego koloru, dokładamy 5
kul białych, a następnie losujemy dwa razy bez zwracania po jednej kuli. Prawdopodobieństwo
| | 2 | |
otrzymania w drugim losowaniu kuli białej wynosi |
| . Ile białych kul znajdowało się na |
| | 3 | |
początku w urnie?
29 paź 17:51
Ergo: dopiero zaczynam prawdopodobienstwo niestety
29 paź 17:56
tim: Miło by było, gdyby ktoś się zajął.
29 paź 20:48
tim: Ja dalej czekam, ciekawe czy się doczekam
30 paź 08:27
tim: ...
30 paź 10:08
Miś:
Zakładamy, że mamy
k − białych
k − czarnych
Dodajemy 5 białych
k + 5 − białych
k − czarnych
| | k + 5 | |
P(b)= |
| − prawdobodobieństwo wylosowania w 1 losowaniu białej
|
| | 2k + 5 | |
| | k | |
P(cz)= |
| − prawdobodobieństwo wylosowania w 1 losowaniu czarnej
|
| | 2k + 5 | |
Teraz II losowanie
Prawdobodobieństwo wylosowania białej pod warunkiem wylosowania białej w I losowaniu:
Prawdobodobieństwo wylosowania białej pod warunkiem wylosowania czarnej w I losowaniu:
Całkowite Prawdobodobieństwo wylosowania białej w II losowaniu:
P = P(b/b)*P(b) + P(b/cz)*P(cz) =
| | 2k2 + 14k + 20 | | 2 | |
= |
| = |
|
|
| | 4k2 + 18k + 20 | | 3 | |
Z tego wyliczysz k orzducając ujemne:
k = 5
i tyle
30 paź 10:16
tim: P = P(b/b)*P(b) + P(b/cz)*P(cz)
Ok, do wszystkiego doszedłem po za tym wzorem...
Skąd on?

Misiu.. przyznaj się skąd Cię znam...
30 paź 10:27
Miś:
Wzór na prawdobodobieństwo całkowite zdarzenia.
30 paź 10:29
Miś:
Na pewno się nie znamy, oczywiście poza forum.
30 paź 10:30