nierówność z parametrem
33arch: wiem, że późno, ale może ktoś pomoże

wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których zbiorem rozwiązań nierówności
| (m−3)x2+4x+m−3 | |
| >0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych? |
| x2−x+1 | |
No, jak sie samemu nad tym zastawiałem to doszedłem do wniosku, ze mianownik jest zawsze dotni,
więc by byla ta nierówność prawdziwa licznik też musi być dodatni, więc a>0 i delta < 0. no i
coś mi nie wychodzi.
11 mar 23:57
Maslanek: Tak
12 mar 00:03
33arch: Co tak?

Późna pora − słabo myślę
12 mar 00:06
ICSP: dobry tok rozumowania. Widocznie błąd w obliczeniach
12 mar 00:09
33arch: Ok, jutro policzę jeszcze raz i zobaczę czy wychodzi, Jak nie to dam tu obliczenia moje

Jeszcze kwestia gdy licznik będzie funkcją liniową to wtedy a=0 i b=0 by było to zawsze
dodatnie?
12 mar 00:13
ICSP: a = 0 , b = 0 , c > 0
12 mar 00:14
33arch: Aha, no tak jeszcze c

Ok, dzięki Wam wielkie za pomoc
12 mar 00:16