zadanie
Michaś: | | 7 | |
Znajdź dwie kolejne liczby parzyste, których suma odwrotności wynosi |
| |
| | 24 | |
czy to równanie jest dobre? Prosiłbym o jakieś wskazówki.
11 mar 23:05
ICSP: 
Tylko przydadzą się założenia : a ≠ 0 i a ≠ −2
11 mar 23:06
Michaś: | a+2+a | | 7 | |
| = |
| ⇒ 7(a2+2a)=24(2a+2) ⇒ 7a2+14a=48a+48 |
| a(a+2) | | 24 | |
7a
2−34a−48=0
Δ=1156+1344=2500 ⇒
√Δ=50
czyli te liczby to 6 i 8?
11 mar 23:14
Ajtek:
Ja bym to zapisał tak:
I założenia: 2a≠0 i 2a+2≠0.
11 mar 23:15
Michaś: Nie wyjdzie na jedno i to samo?
11 mar 23:17
Ajtek:
Nie wiem, nie liczyłem. Natomiast masz pewność że liczby 2a i 2a+2 są parzyste dla a∊C.
11 mar 23:19
Michaś: Ok dzięki za pomoc.
11 mar 23:19