an=n/n+1
benio: an=n/n+1
znajdz trzy poczatkowe wyrazy ciagu i wykaz zauwazona monotonicznosc
11 mar 22:14
11 mar 22:15
benio: a co z monotonicznoscia
11 mar 22:16
Marcin: A wiesz co to monotoniczność?
11 mar 22:18
benio: no
11 mar 22:26
Ajtek:
Skoro wiesz to działasz

.
11 mar 22:30
Marcin: Popieram zdanie Ajtka
11 mar 22:30
ICSP: | | n | | 1 | | 1 | | n + 1 | |
an = |
| = 1 − |
| < 1 − |
| = |
| = an+1 |
| | n+1 | | n+1 | | n+2 | | n+2 | |
zatem ciąg jest rosnący.
11 mar 22:33
ICSP: ale udowodnij to szkolnymi metodami.
czyli badasz znak różnicy an+1 − an
jeśli an+1 − an > 0 − to ciąg jest rosnący
jeśli an+1 − an < 0 to ciąg jest malejący
jeśli an+1 − an = 0 to mamy przypadek oczywisty.
11 mar 22:36