wzór skr. mnożenia
olczajs: (a+b)(a−b)=17
a i b nalezą do liczb naturalnych i co dalej z tym zrobić?
musze wzynaczyć a i b
11 mar 21:56
Saizou :
17 to liczba pierwsza, zatem 17=17*1 lub 17=(−1)*(−17), wówczas
a+b=±1 lub a+b=±17
a−b=±17 a−b=±1
11 mar 21:58
ICSP: możliwe przypadki :
(a+b)(a−b) = 17 = 17*1 = 1*17 = (−1)*(−17) = (−17)*(−1)
ale ostatnie dwa można od razu odrzucić. Po krótkim zastanowieniu odrzucam również przypadek
drugi.
Zatem zostaje nam tylko :
a+b = 17
a−b = 1
skąd a = 9 , b = 8
i to są jedyne liczby całkowite które spełniają to równanie.
11 mar 21:58
olczajs: Dziękuje!
11 mar 22:06