matematykaszkolna.pl
doppler ketii: Witam! wiem ze jest to forum poświęcone matematyce ale moze ktos mi pomoże z zadankiem z fizyki z dopplera emotka Samochód jadący z prędkością 72 km/h w kierunku sciany budynku prostopadłej do kierunku jazdy zatrąbił, wydając dźwięk o częstotliwosci 800hz. Obserwator znajdujący się za samochodem usłyszał dudnienia. Skąd te dudnienia się wzięły i jaka była ich częstotliwość ?
11 mar 21:47
ketii: moze jednak ktoś zechce pomóc ? emotka
11 mar 21:49
ketii: haaalooo jest tu ktos kto umiał by m i pomóc? emotka
11 mar 22:04
Jakub: rysunekDane: f = 800Hz vs = 72km/h = 20m/s v = 330 m/s (prędkość dźwięku w powietrzu) Najpierw liczysz częstotliwości ze zjawiska Dopplera http://fizyka.pisz.pl/strona/189.html Do obserwatora najpierw dotrze dźwięk, który porusza się od samochodu w tył. Częstotliwość tego dźwięku to
 v 
f1 = f

= wylicz
 v+vs 
Dźwięk też będzie się poruszał do przodu. Drugi obserwator, który jest przy ścianie będzie słyszał, że ma częstotliwość wyższą, czyli
 v 
f2 = f

= wylicz
 v−vs 
Dźwięk po odbiciu będzie miał taką samą częstotliwość f2. Do pierwszego obserwatora będą dochodziły dwa dźwięki o niewiele różniących się częstotliwościach f1 i f2. Nałożenie tych dwóch dźwięków, czyli interferencja, spowoduje dudnienia. Częstotliwość tych dudnień jest dużo niższa niż samych dźwięków i wynosi fd = f2 − f1 Zadania umieszczaj na forum fizycznym http://fizyka.pisz.pl/forum bo jak sama zauważyłaś, to jest forum matematyczne.
11 mar 22:19
Maslanek: Jednocześnie do obserwatora dochodzi fala poruszająca się od poruszającego się pojazdu (oddalającego się od obserwatora) jak i odbita od ściany (ściana jest nowym źródłem fali). Przy czym ta odbita od ściany ma (chyba) tą samą częstotliwość co wydawana. Częstotliwość dudnień, to częstotliwość z jaką zmienia się amplituda. Albo korzystamy z sumy sinusów, albo z gotowego wzoru (szukać na wiki)
11 mar 22:20
Maslanek: Aa... Dobra Wcale nie Prostopadła do jazdy −,− Nierównoległa... W takim razie ściana staje się nowym źródłem fali (przy czym częstotliwość jest dla źródła zbliżającego się)
11 mar 22:21
matura: szkoda, że na prądzie elektrycznym się kończy tam teoria
11 mar 22:22
Jakub: No niestety, nie ma komu robić Ale miesiąc temu było gorzej, bo kończyło się na akustyce. Tak więc jest postęp.
11 mar 22:25
daras: dudnienia wzięły się z nałożenia dwóch fal o zblizonych częstotliwościach
11 mar 22:54