doppler
ketii: Witam!
wiem ze jest to forum poświęcone matematyce ale moze ktos mi pomoże z zadankiem z fizyki z
dopplera

Samochód jadący z prędkością 72 km/h w kierunku sciany budynku prostopadłej do kierunku jazdy
zatrąbił, wydając dźwięk o częstotliwosci 800hz. Obserwator znajdujący się za samochodem
usłyszał dudnienia. Skąd te dudnienia się wzięły i jaka była ich częstotliwość ?
11 mar 21:47
ketii: moze jednak ktoś zechce pomóc ?
11 mar 21:49
ketii: haaalooo jest tu ktos kto umiał by m i pomóc?
11 mar 22:04
Jakub:

Dane:
f = 800Hz
v
s = 72km/h = 20m/s
v = 330 m/s (prędkość dźwięku w powietrzu)
Najpierw liczysz częstotliwości ze zjawiska Dopplera
http://fizyka.pisz.pl/strona/189.html
Do obserwatora najpierw dotrze dźwięk, który porusza się od samochodu w tył. Częstotliwość tego
dźwięku to
Dźwięk też będzie się poruszał do przodu. Drugi obserwator, który jest przy ścianie będzie
słyszał, że ma częstotliwość wyższą, czyli
Dźwięk po odbiciu będzie miał taką samą częstotliwość f
2. Do pierwszego obserwatora będą
dochodziły dwa dźwięki o niewiele różniących się częstotliwościach f
1 i f
2. Nałożenie tych
dwóch dźwięków, czyli interferencja, spowoduje dudnienia. Częstotliwość tych dudnień jest dużo
niższa niż samych dźwięków i wynosi
f
d = f
2 − f
1
Zadania umieszczaj na forum fizycznym
http://fizyka.pisz.pl/forum bo jak sama zauważyłaś, to jest forum matematyczne.
11 mar 22:19
Maslanek: Jednocześnie do obserwatora dochodzi fala poruszająca się od poruszającego się pojazdu
(oddalającego się od obserwatora) jak i odbita od ściany (ściana jest nowym źródłem fali).
Przy czym ta odbita od ściany ma (chyba) tą samą częstotliwość co wydawana.
Częstotliwość dudnień, to częstotliwość z jaką zmienia się amplituda.
Albo korzystamy z sumy sinusów, albo z gotowego wzoru (szukać na wiki)
11 mar 22:20
Maslanek: Aa... Dobra

Wcale nie

Prostopadła do jazdy −,− Nierównoległa...
W takim razie ściana staje się nowym źródłem fali (przy czym częstotliwość jest dla źródła
zbliżającego się)
11 mar 22:21
matura:
szkoda, że na prądzie elektrycznym się kończy tam teoria
11 mar 22:22
Jakub: No niestety, nie ma komu robić

Ale miesiąc temu było gorzej, bo kończyło się na akustyce.
Tak więc jest postęp.
11 mar 22:25
daras: dudnienia wzięły się z nałożenia dwóch fal o zblizonych częstotliwościach
11 mar 22:54