Wykaz
Aerodynamiczny: Wykaz ze zachodzi nastepujaca rownosci i na podstawie ponizszego przykladu sformuluj i
udowodnij ogolny wzor.
323 + 153 323 + 173 = 32 + 1532+ 17
Pojawil sie problem gdy zobaczylem odpowiedzi w ksiazce, ktore byly calkiem inne niz moje.
Moglby ktos to dokladnie zrobic, krok po kroku?
11 mar 21:44
PW: 32=15+17 = ozn.=a+b
| (a+b)3+a3 | | (a+b+a)((a+b)2−(a+b)a+a2) | |
| = |
| = |
| (a+b)3+b3 | | (a+b+b)((a+b)2−(a+b)b +b2) | |
| | (a+b+a)(a2+b2+ba) | | a+b+a | |
= |
| = |
| |
| | (a+b+b)(a2+b2 +ab) | | a+b+b | |
11 mar 22:01
Aerodynamiczny: O dzieki, nie zauwazylem ze to jest a+b + a i a + b+ b
11 mar 22:11