Wyznacz iloraz ciągu
xxx: Pierwsze trzy wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego spełniają równanie 3a3=5a1+2a2.
Wyznacz iloraz ciągu
11 mar 21:40
Ajtek:
a3=a1*q2, a2=a1*q
3*a1q2−2a1q−5a1=0
Równanie kwadratowe ze zmienną q. Działasz.
11 mar 21:49
ICSP: iloraz może być dowolną liczbą rzeczywistą
11 mar 21:50
Janek191:
3 a
3 = 5 a
1 + 2 a
2
więc
3 *a
1*q
2 = 5 a
1 + 2*a
1 *q / : a
1
3 q
2 = 5 + 2 q
3 q
2 − 2 q − 5 = 0
Δ = 4 − 4*3*(−5) = 4 + 60 = 64
√Δ = 8
| | 2 − 8 | | 2 + 8 | | 5 | |
q = |
| = − 1 lub q = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
11 mar 21:51
xxx: idealnie. Dziękuje chłopaki
11 mar 21:54
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
11 mar 22:10
ICSP: Witam
11 mar 22:11