1. Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych Ω oraz P(A) = 0,2
Marzycielka: Mam tu takie zadania na jutro:
1. Zdarzenia A i B są podzbiorami zbioru zdarzeń elementarnych Ω oraz P(A) = 0,2 P(B) = 0,3 i
P(A∪B) = 0,4. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A∩B
2. Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5} w których żadna cyfra
się nie powtarza?
3. W urnie jest 10 kul czarnych i 4 białe. Wyciągamy bez zwracania 2 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej jednej kuli białej.
Bardzo proszę o pomoc
11 mar 21:01
Marcin: To nie są trudne zadania. Próbowałaś sama?
11 mar 21:03
Marzycielka: Coś tam gdybałam, ale jak pytałam znajomych każdy jakoś inaczej liczył. Dopiero wróciłam z l4
do szkoły więc za bardzo nie ogarniam tego.
11 mar 21:05
Marzycielka: To jak pomoże ktoś?
11 mar 21:11
hugo: Są na to wzory z tego co wiem.. ale najłatwiej sb rozrysowac na karteczce
11 mar 21:13
Marcin:
1.
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
Musisz tylko podstawić.
11 mar 21:13
FreD: priv GG daj to pogadamy ci wytłumacze jak chcesz...
11 mar 21:14
hugo: Chciała równo uprawnienie to niech się męczy B).. Ale serio to nic to nie daje robić za
kogoś...
11 mar 21:14
PW: 1. Prawdopodobieństwo P jest funkcją określoną na Ω. Funkcja ta musi spełniać pewne warunki
(patrz definicja prawdopodobieństwa). Jednym z tych warunków jest
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
11 mar 21:16
Marzycielka: Przynajmniej mam nakierowanie tak jak napisał to Marcin i PW. Czyli te pierwsze zadanko sama
rozwiąże
11 mar 21:19
Marcin:
2.
czterocyfrowa liczba? czyli musisz na cztery miejsca podstawić którąś z tych liczb, ale nie
mogą się one powtarzać (0 nie może być na początku)
Na pierwsze miejsce masz zatem 5 możliwości, na drugie też 5. Trzecie to już tylko 4
możliwości, a czwarte to 3.
5*5*4*3?
11 mar 21:23
11 mar 21:26
PW: Trochę bardzo źle podchodzisz do zadań szukając "jaki tu wzór zastosować". W zadaniu z rachunku
prawdopodobieństwa pierwszym warunkiem zrozumienia (i uzyskania pozytywnej oceny) jest
skonstruowanie (opis) przestrzeni zdarzeń Ω.
Zaczynamy:
W tym zadaniu zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory ....
11 mar 21:33
Marcin:
(C,B) (B,C) (B,B)
| 10 | | 4 | | 4 | | 10 | | 4 | | 3 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| 14 | | 13 | | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | |
Teraz pomyśl dlaczego tak jest.
11 mar 21:37
Grales: 2) chyba tak− sprawdźcie:
Ω={0,1,2,3,4,5}
X X X X<− 4 cyfrowa liczba (zamiast X narysuj zwykłe kreseczki[cos jak myślnik z shiftem

])
przyporządkuj na każde z 4 miejsc liczby które możesz wstawić:
X X X X
5 5 4 3 to nam daje: 5*5*4*3=300
Odp. można utworzyć 300 takich liczb.
na 1 miejscu 5 bo (1,2,3,4,5)(gdyby bylo 0 to by nie była liczba 4 cyfrowa, co nie?

)
na 2 miejscu też 5, bo juz 0 może się pojawić
na 3 miejscu 4, bo dwie liczby juz odpadły(bo żadna cyfra się nie powtarza)
na 4 miejscu 3 (bo juz 3 nam odpadly)
pozdro
11 mar 21:47
Marcin:
Grales
11 mar 21:48
Marzycielka: O jej

Dzięki, Grales

A co do 3 zadania to nie chce mi coś wyjść, bo zamiast np.
1014 wyszło mi
1016
11 mar 21:51
Marcin: | | 10 | |
Wynik P(A)= |
| jest w odpowiedziach? |
| | 14 | |
| | 90 | |
Przecież prawdopodobieństwo wylosowania dwóch czarnych kul to P(B)= |
| |
| | 182 | |
11 mar 22:00
PW: Marzycielka, już przegrałaś. Zaczynasz szukać "jak to się robi" zamiast "co tu się robi".
Przestrzeń Ω to zbiór wszystkich dwuelementowych podzbiorów zbioru ....−elementowego.
11 mar 22:06
Marzycielka: PW, nie rozumiem tych całych teorii .. jak widzę to w praktyce to lepiej to zaczynam
rozumieć...
A co do odpowiedzi to nie wiem, bo mam skan tylko zadania. Totalnie się pogubiłam teraz.
11 mar 22:14
Marcin: Rozrysuj sobie może, co?
11 mar 22:16
Marzycielka: Nie no nie wychodzi >.< Trudno.
W każdym bądź razie, dziękuję za pomoc
11 mar 22:24