Wyznacz współrzędne pkt A mając podane B, prostą i odległość
Ksss: Wyznacz współrzędne punktu A wiedząc, że mieści się on na prostej y = −2/3x + 14/3, pkt B =
(1,4), a długość odcinka AB = √13
11 mar 20:49
bezendu:
| | 2 | | 14 | |
(1−x)2+(4+ |
| x− |
| )2=13 |
| | 3 | | 3 | |
Wyjdą dwa rozwiązania.
11 mar 20:50
Asioz: a jaki jest ogólny wzór do podstawienia?
11 mar 21:04
Marcin: Tablice str. 4
11 mar 21:06
bezendu:
Jaki wzór ? Skoro punkt leży na prostej to wiadomo jakie ma współrzędne.
11 mar 21:07
Marcin: bezendu, ale Asioz chodzi zapewne o wzór na długość odcinka
11 mar 21:11
bezendu:
Nie wiem, jasnowidzem jeszcze nie jestem.
11 mar 21:14
Marcin: No sam do niego przecież podstawiałeś

Mogłeś na to wpaść
11 mar 21:16
Asioz: dzięki
11 mar 21:31