Dla jakich wartości x liczby: 3x + 1, 2x − 4, 5x + 3 tworzą (w podanej kolejnośc
walterwhite: Dla jakich wartości x liczby: 3x + 1, 2x − 4, 5x + 3 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
11 mar 20:44
11 mar 20:45
Paulina:
2(2x−4)=3x+1+5x+3
Wgl nie znasz definicji ciagu arytmetycznego

2b=a+c ! Zapamiętaj !
11 mar 20:46
walterwhite: a1 = x2 + 1
a2 = 5x − 2
a3 = 2x2 + x + 1
2a2 = a1 + a3
2(5x − 2) = x2 + 1 + 2x2 + x + 1
10x − 4 = 3x2 + x + 2
[...] ?
11 mar 21:05
walterwhite: Takie było polecenie zadania.
11 mar 21:06
bezendu:
No i co ? Na jedną stronę i rozwiązać równanie kwadratowe.
11 mar 21:08
walterwhite: 2x−4 = 3x+1 + 5x+32 /*2
4x − 8 = 8x + 4
−4x=12
x= −3
11 mar 21:08
bezendu:
jasnowidz proszony do tematu.
11 mar 21:09