29 paź 17:00
tim: kamil − spróbuj najpierw poczytać o wartości bezwzględnej − w książce, albo tutaj na stronie −
a nie kopiujesz nam wszystkie zadania z książki...
29 paź 17:01
29 paź 17:06
29 paź 17:09
tim: I właśnie w tym problem. Ja rozumiem, ty nie! A to ty musisz to zrozumieć.
|x − 1| = 1 − x
Wartość bezwzględna wygląda tak:
|x| = x x ≥ 0
|x| = −x x < 0
Zatem:
Dla x − 1 ≥ 0 x ≥ 1
x − 1 = 1 − x
2x = 2
x = 1∊przedział
Dla x − 1 < 0 x < 1
x − 1 = x − 1
0 = 0
Odp. Równanie jest prawdziwe dla x = 1 oraz dla wszystkich liczb mniejszych 1. Zatem dla x ≤ 1.
29 paź 17:15
29 paź 17:20
tim: I tak nic z tego nie kumasz, więc po co się wysilałem.
29 paź 17:20