Macierze
Maa: Jak wyznaczyć wartości własne macierzy A−1 i macierzy A+4I mając wartości własne macierzy A?
11 mar 20:40
MQ:
A*v=λ*v
(A+4I)*v=A*v+4I*v=λ*v+4*v=(λ+4)*v
11 mar 20:59
MQ:
v=1*v=I*v=A
−1A*v=A
−1*λ*v=λA
−1*v
czyli
λA
−1*v=1*v
11 mar 21:03
Maa: Dziękuję

**********
11 mar 21:27
Maa: A gdy chcę zrobić to samo, ale dla macierzy A2?
v=A−1Av=A−1λv
v=A−1λv mnożę obustronnie razy A2
A2v=Aλv=λAv=λλv=λ2v
A2v=λ2v
I jak to uogólnić do jakiejkolwiek potęgi macierzy?
11 mar 22:07
Maa: A10v=λvA9=λλ2vA7=...=λ10v?
11 mar 22:11
MQ: Anv=An−1*Av=An−1*λv=λAn−1v itd., itd. =λnv
11 mar 22:24