zadanko
tG: | | √3 | |
wiedząc, że sinαcosα = |
| oblicz sin6α + cos6α |
| | 4 | |
11 mar 20:38
Hajtowy: A gdyby tak troszkę pomyśleć... i wykorzystać 1 trygonometryczną?
11 mar 20:39
tG: (sin2α+cos2α)3 − 3cos2αsinα − 3cosαsin2α = 1 − 3cosαsinα(sinα+cosα) =
skąd wziąć sinα + cosα
11 mar 20:43
tG: sorry, błąd. − 3sin4αcos2α − 3sin2αcos4α = −3sin2αcos2α(sin2α+cos2α)
11 mar 20:45
tG: ?
11 mar 20:45
loki: czy wynik ma wyjść 7/16 bo nie wiem czy dobrze policzylem ?
11 mar 20:53
Marcin:
i baw się dalej sam
11 mar 20:55
ICSP: sinα + cosα = ± √1 + 2sinαcosα
11 mar 20:55