matura
Paulina:

Wracam jeszcze do wykresów
Dziś miałam takie coś na maturce i nie zrobiłam niestety
Wykres ten przekształcono w symetrii środkowej względem punktu (1,− 1) , a następnie w symetrii
osiowej względem prostej x = − 2 . Otrzymano w ten sposób wykres funkcji g(x) = b ⋅a
x + c .
Wyznacz liczby a,b,c i naszkicuj wykres funkcji y = g(x ) .
11 mar 20:27
Mila:
Miałaś podany wzór funkcji, której wykres narysowałaś?
11 mar 20:39
Paulina:
Nie, sama doszła w domu do wykresu ale nie wiem jak to zrobić tak jak w pleceniu
funkcja jest malejąca więc a<1
11 mar 20:42
Mila:
Przecież, aby dokonać przekształceń, to muszę wiedziec co mam przekształcać, podaj w całości
oryginalną treść zadania.
11 mar 21:10
Paulina:

Na rysunku przedstawiono wykres pewnej funkcji wykładniczej f(x) = a
x dla x ∈ R .
Wykres ten przekształcono w symetrii środkowej względem punktu (1,− 1) , a następnie w symetrii
osiowej względem prostej x = − 2 . Otrzymano w ten sposób wykres funkcji g(x) = b⋅a
x+c .
to jest oryginał
11 mar 21:18
Mila:
1) ustal wzór funkcji podanej wykresem i wzorem ogólnym
f(x)=ax
11 mar 21:23
11 mar 21:27
Mila:
| | 1 | |
f(x)=( |
| )x funkcja wykładnicza. |
| | 3 | |
S(1,−1) − środek symetrii
x'=−x+2*1⇔x'=−x+2
y'=−y+2*(−1)⇔y'=−y−2 współrzędne punktu po przekształceniu.
⇔
x=−x'+2
y=−y'−2
| | 1 | |
podstaw do wzoru y=( |
| )x i oblicz y' |
| | 3 | |
11 mar 21:36
Paulina:
A mogę wiedzieć skąd te znaczki ? prim ?
11 mar 21:38
Mila:
To nie miałaś wyprowadzanych wzorów i Pani dała na próbnej?
11 mar 21:41
Paulina:
Miałam ale ja pamiętam tylko przekształcenia −f(−x) |f(x)| f(−x) i translacja o wektor.
Pisałam, że wykresy funkcji idą mi słabo.
11 mar 21:47
pigor: ... , widzę to tak : mianowicie z wykresu odczytuję,
że może to być wykres funkcji wykładniczej malejącej
y=ax i 0<a<1 i a
−1=3 ⇔ a=
13 ⇒
y= (13)x i teraz w
symetrii środkowej
S(1,−1)(x,y)=(2*1−x,2*(−1)−y)=
(2−x,−2−y) mamy
−2−y=(
13)
2−x ⇔ y= −(
13)
2−x−2 ⇔ y= −
19*(
13)
−x−2 ⇔
⇔
y= −19*3x−2 i dalej w symetrii osiowej względem prostej x= −2 ,
czyli w
Sx= −2 (x,y)= (−x−2,y) mamy y= −
19*3
−x−2−2=
= −
19*
19*3
−x−2 , czyli
g(x)= −181* (13)x−2 − szukany wzór,
a więc
(a,b,c)= ( 13,−181,−2) − szukane
liczby a,b,c . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
choć głowy nie dam sobie za to wszystko ...

uciąć
11 mar 21:53
Paulina: + te które Ty mi ostatnio pokazałaś.
11 mar 21:59
Mila:

No nie rozumiesz o co pytam. Wrócimy do tego.
Inaczej rozwiążemy.
Ponieważ masz podany ogólny wzór funkcji wynikowej g(x)=b*a
x+c to zrobimy tak.
1) Masz dwa punkty wykresu
A(0,1) i B=(−1,3)
Znajdujemy punkty symetryczne do A i B względem punktu S.
A'=(2,−3) (algebraicznie znajdujesz z własności, że S jest środkiem AA', potrafisz?)
B'=(3,−5)
Teraz prosto dalej.
2) Znajdź punkty symetryczne do A' i B' wględem prostej x=−2
i podaj.
11 mar 22:01
Paulina:
algebraicznie to każdy potrafi

A'=(−6,−3) B'=(−7,−5)
11 mar 22:05
Mila:
A"=(−6,−3), B"=(−7,−5) te punkty należą do wykresu funkcji g(x).
Teraz podstaw współrzędne tych punktów do wzoru
| | 1 | |
y=b*( |
| )x+c i rozwiąż układ równań. |
| | 3 | |
Zapisz tutaj obliczenia.
11 mar 22:12
11 mar 22:16
Mila:
Dobrze.
−3=−1+c
c=−2
⇔
Ten sposób chyba zrozumiałaś.
11 mar 22:25
Paulina:
Tak, dziękuję tylko z tym miałam problem.
11 mar 22:26