pomocy- Rozwiąż wielomian
Shin: POMOCY
29 paź 16:46
Goldenfille: sprowadź do wspólnego mianownika
29 paź 16:57
Zbronek: napisz założenia (jaki może być x)
29 paź 16:58
marzena: jak sie robi kreske ułamkową

to rozwiąze
29 paź 17:01
Goldenfille: dajesz u i {..}{...}
29 paź 17:03
kaz: duże U i{}{}
29 paź 17:03
Shin: Okeej wiem że z pierwszego mam wyliczyć deltę i wynik wychodzi mi zero
Δ= 4−4*1 = 0
I jak dalej x1 i dziedzinę
29 paź 17:06
Zbronek: oblicz x0 ,wtedy x≠x0
29 paź 17:10
Zbronek: to samo zał. dotyczy też drugiego ułamka(w tym przypadku)
29 paź 17:12
Shin: Ale jak x0 obliczyć?
29 paź 17:13
29 paź 17:13
Goldenfille: u Ciebie b = 2 a=1
29 paź 17:14
29 paź 17:15
Shin: Mhm i Co dalej?
29 paź 17:17
29 paź 17:22
Zbronek: Shin ,masz plecy z f. kwadr.
29 paź 17:24
Zbronek: | | −2 | |
x0= |
| =−1,czyli zał. x≠−1 |
| | 2 | |
29 paź 17:25
Shin: Nie poprostu nie było mnie 2 miesiące w szkole...:< muszę teraz nadrobić
29 paź 17:27
Zbronek: teraz to wszystko trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika po lewej stronie ,a po prawej ma
zostać 0,zauważ ,że x2+2x+1=(x+1)2,jaki będzie wspólny mianownik dla wszystkich wyrażeń z 1
włącznie?
29 paź 17:28
Zbronek: | x2 | | 1*(x+1) | | x2+2x+1 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x2+2x+1 | | x2+2x+1 | | x2+2x+1 | |
29 paź 17:34