matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaż rówania
lulek:
rozwiąż równanie:
x
1
a)
+
−1=0
x+3
x+2
x−2
3
b)1+
−
=0
x+2
x+1
11 mar 20:17
Atka:
a) dziedzina=R\{−3,−2} sprowadzamy do wspólnego mianownika
x(x+2)
x+3
(x+2)(x+3)
+
−
=0
(x+3)(x+2)
(x+2)(x+3)
(x+2)(x+3)
Mamy:
x
2
+2x
x+3
x
2
+5x+6
+
−
=0
(x+3)(x+2)
(x+3)(x+2)
(x+2)(x+3)
Dodajemy liczniku ułamków bo mają one ten sam mianownik:
2x
2
+8x+9
=0
(x+2)(x+3)
Ułamek jest równy 0, gdy licznik jest równy 0, więc 2x
2
+8x+9=0 delta=64−
11 mar 22:40
Atka:
Przez przypadek wysłałam Powinno być
−2x−3
=0
(x+2)(x+3)
−2x=3 x=−
3
2
11 mar 22:42
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
najlepiej zapoznaj sie z tym
12 mar 08:41