matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że liczba jest naturalna
łutututu:
8
Wykaż, że liczba a=(
√
3
−2
√
2
)
2
−
jest naturalna.
2 −
√
6
Pomóżcie, wiem jak się robi, ale pogubiłam się w obliczeniach i mi nie wychodzi.
11 mar 20:09
Janek191:
8
a = (
√
3
− 2
√
2
)
2
−
=
2 −
√
6
8*(2 +
√
6
)
=3 − 4
√
3
*
√
2
+ 4*2 −
=
(2 −
√
6
)*( 2 +
√
6
)
16 + 8
√
6
16 + 8
√
6
= 11 − 4
√
6
−
= 11 − 4
√
6
−
=
4 − 6
− 2
= 11 − 4
√
6
+ 8 + 4
√
6
= 19
11 mar 21:32