ciągi arytmetyczne
marzena: Witam wszystkich

Małe zadanko

Dla jakich x wartości podanych wyrażeń tworzy ciąg
arytmetyczny ? Dla chętnych

a) x,5−x,18
b) 7+x,9+2x,11+3x
29 paź 16:42
Ergo: definicja ciagu geometrycznego. (a,b,c) wtedy c−b=b−a

potem masz proste rownania. Poradzisz
sobie
29 paź 16:44
Ergo: sorki

ciagu arytmetycznego
29 paź 16:45
marzena: DZIEKI ZA DEFINICJE MAM JĄ W KSIĄŻCE NIE KAPUJE O CO Z TYM CIĄGIEM CHODZI

29 paź 17:54
Ergo: a=x b=5−x c=18
29 paź 17:58
Ergo: jesli masz np (1,4,7), to 7−4=4−1 ,
jesli masz (100.200.300) to 300−200=200−100
29 paź 17:59
marzena: w pierwszym x=28 a w drugim x=0
29 paź 19:15
Ergo: a)18−(5−x)=5−x−x
18−5+x=5−x−x
3x=−8
29 paź 19:24
29 paź 19:44
29 paź 19:48