dowód
Walek: | | 20 | |
Uzasadnij, że równanie |9−x| = |
| ma trzy pierw. w tym pierwiastek, który jest liczbą |
| | x | |
niewymierną
11 mar 19:36
wredulus_pospolitus:
na dwa przypadki i rozwiązujesz
11 mar 19:46
Walek: aaaaaa dobra ok już wiem!
11 mar 19:50
pigor: ..., np. tak : z def. modułu (w. bezwzględnej) liczby,
dane równanie ma sens (rozwiązania) ⇔ (*)
x >0 , wtedy jest ⇔
⇔ x−9= −
20x v x−9=
20x /*x ⇔ x
2−(5+4)x+5*4=0 v
x2−9x−20=0 ⇔
⇔
x1=5, x2=4 v
x2−2x*92+814= 20+814 ⇒
⇒
(x−92)2= 1614 ⇔ |x−
92|=
12√161 i x>0 z (*) ⇒
⇒
x3= 12(9+√161) − pierwiastek niewymierny, . c.n.uzasadnić.
11 mar 20:05