Oblicz długość promienia okręgu
lena: Prosze o pomoc

Na okręgu opisano trapez, którego pole jest równe 100 cm
2. Ramiona tworzą z dłuższą podstawą
kąty o miarach 30 i 45. Oblicz długość promienia okręgu.
11 mar 19:25
Aerodynamiczny:

2r+2
√3r+2x=2
√3r+4r
P=(
√3r+2r)*2r
100=2
√3r
2+4r
2
100=2r
2(
√3+2)
50=r
2(
√3+2) /:(
√3+2)
r
2=
502 + √3
r=
√502+√3
Taka była odpowiedz czy gdzieś się pomyliłem?
11 mar 20:48
lena: powinno wyjść 5
√2− √2
ale już wiem jak liczyć
dziękuje bardzoo
11 mar 21:14
omi:
Widzę błąd: 2r+2√3r+2x= 2√2 r+4r
11 mar 21:15
Aerodynamiczny: To nie wiem gdzie błąd popełniłem
11 mar 21:17
Aerodynamiczny: A dobra dzięki

faktycznie
11 mar 21:17