trygonometria - równanie
trqqqq: | 1 | |
| (cos4x−1) = cos2 x /*2 |
| 2 | |
cos4x−1=2cos
2 x
cos
2 2x − sin
2 2x − 1 = 2cos
2 x
cos
2 2x − sin
2 2x − cos
2 2x − sin
2 2x = 2cos
2 x
−2sin
2 2x = 2cos
2 x
sin
2 2x = − cos
2 x
co dalej

?
11 mar 19:25
ZKS:
| 1 | |
| [cos(4x) − 1] = cos2(x) / * 2 |
| 2 | |
cos(4x) − 1 = 2cos
2(x)
cos(4x) = 2cos
2(x) − 1
cos(4x) = cos(2x)
4x = 2x + k * 2π ∨ 4x = −2x + k * 2π
11 mar 19:36
ZKS:
Tam po lewej stronie jest −1 a nie 1. Zaraz poprawię.
11 mar 19:37
ZKS:
Skoro masz sin2(2x) = −cos2(x) to idą dalej
4sin2(x)cos2(x) + cos2(x) = 0
cos2(x)[4sin2(x) + 1] = 0 ⇒ cos(x) = 0
11 mar 19:41
trqqqq: cos4x = 2cos2 x + 1
i jak teraz zamienić prawą stronę?
11 mar 19:41
trqqqq: " Skoro masz sin2(2x) = −cos2(x) to idą dalej
4sin2(x)cos2(x) + cos2(x) = 0
cos2(x)[4sin2(x) + 1] = 0 ⇒ cos(x) = 0 "
tego przejścia za nic nie rozumiem :<
11 mar 19:43
trqqqq: dobra, jestem idiotą
dzięki!
11 mar 19:43
ZKS:
Jak zrozumiałeś to raczej idiotą nie jesteś.
11 mar 19:44
trqqqq: haha

. dzięki jeszcze raz.
11 mar 19:46