lo
Radek:
ZKS wejdź tutaj
log2318−log236
(log318−log36)(log318+log36) ?
11 mar 19:20
ZKS:
Dobrze.
11 mar 19:21
Radek:
(log33)(log3108)
1log3108 jak to inaczej zapisać ?
11 mar 19:22
ZKS:
108 = 27 * 4
11 mar 19:31
zawodus : To jest liczba niewymierna niestety
11 mar 19:32
Radek: ale w arkusz mam że można inaczej zapisać
arkusz 2 zadania info.
11 mar 19:34
zawodus: Jakia jest cała treść zadania?
11 mar 19:39
Radek: liczba ta co napisałem jest równa
zadanie 10 zobacz
11 mar 19:40
ZKS:
Możesz zapisać 2log32 + 3.
11 mar 19:43
zawodus: A czyli to zadanie z podstawy
11 mar 19:45
Radek:
3+log34 ?
11 mar 19:46
ZKS:
log3108 = log3(27 * 4) = ?
11 mar 19:46
zawodus: Chcesz to ci mogę klucz załatwić
11 mar 19:46
ZKS:

.
11 mar 19:46
Radek: Nie chcę klucza, chcę sam rozwiązać
11 mar 19:50
zawodus:
11 mar 19:52
Radek: Męczy mnie tylko jeszcze jedno z zamkniętych
Liczby a,b spełniają warunek a3+b3=19 a2b+ab2=−6 oblicz a+b
(a+b)(a2−ab+b2)=19
i ?
11 mar 19:56
zawodus: Wyłącz ab przed nawias z tego co dali
11 mar 20:00
Radek:
a2b+ab2=−6
ab(a+b)=−6
11 mar 20:01
zawodus: W ogóle to trochę źle podchodzisz do zadania.
(a+b)
3=
Będzie zdecydowanie łatwiej
11 mar 20:03
ZKS:
a3 + b3 = (a + b)3 − 3ab(a + b)
11 mar 20:03
Radek:
Ale ja mam a3+b3 a nie (a+b)3 ?
11 mar 20:04
zawodus: To, że masz nie znaczy, że nie możesz skorzystać z dowolnego wzoru
11 mar 20:06
zawodus: Ile wyszło?
11 mar 20:10
Radek: Nie wiem jak dokończyć
11 mar 20:11
ZKS:
Zauważ że a3 + b3 = (a + b)3 − 3(a2b + ab2).
Wiesz ile wynosi a3 + b3 oraz a2b + ab2 podstaw to i policz.
11 mar 20:13
Radek:
19−3*(−6)=1
11 mar 20:18
ZKS:
19 − 3 * (−6) = 37
11 mar 20:20
Radek: a no tak przepraszam
11 mar 20:22
ZKS:
Tam powinieneś mieć
19 + 3 * (−6) = 1.
11 mar 20:24