Równanie funkcyjne
Wazyl: Równanie:
P(x+1)3=[P(x+1)]3
11 mar 18:42
Wazyl: ZKS chyba nikt się nie zainteresuje jednak
11 mar 18:54
ZKS:
Spokojnie. Dopiero parę minut minęło.

Podbijaj co godzinę a na pewno ktoś się zainteresuje.
11 mar 18:57
Vax: Naturalnie skoro x ∊ R to równość P(x+1)3 = (P(x+1))3 ⇔ P(x3) = (P(x))3. Jeżeli P(x) jest
stały to łatwo dostajemy P(x) = 0 v P(x) = 1 v P(x) = −1, załóżmy, że jest to wielomian
niestały, stopnia n. Jeżeli przy xn mamy niezerowy współczynnik ,,a" to musi on spełniać a =
a3 ⇔ a=−1 v a=1. Łatwo widać, że jeżeli P(x) spełnia tezę, to −P(x) również, skąd załóżmy bez
straty ogólności, że a=1. Rozpatrzmy więc wielomian Q(x) = P(x)−xn ⇔ P(x) = Q(x)+xn, równość
z zadania przyjmuje postać Q(x3)+x3n = (Q(x)+xn)3 =
(Q(x))3+3(Q(x))2*xn+3Q(x)*x2n+x3n ⇔ Q(x3) = (Q(x))3 + 3(Q(x))2*xn+3Q(x)*x2n
Ale jeżeli Q(x) jest wielomianem niestałym stopnia k < n, to po lewej stronie mamy wielomian
stopnia 3k, a po prawej mamy sumę wielomianów o stopniach odpowiednio 3k , 2k+n , k+2n, ale
zachodzi k+2n > 3k , k+2n > 2k+n więc po prawej stronie jest wielomian stopnia k+2n, czyli aby
L=P musiałoby być k+2n = 3k ⇔ n=k sprzeczność. Stąd Q(x) jest wielomianem stałym a stąd od
razu otrzymujemy Q(x) = 0. Ostatecznie wszystkie wielomiany spełniające tezę to P(x) = xn v
P(x) = −xn v P(x) = −1 v P(x) = 0 v P(x) = 1
11 mar 20:13
Wazyl: 
Czapki z głów.
Vax jestem pełen podziwu.
Dziękuję. Przeczytam 3 razy i postaram się zrozumieć metodologię.
11 mar 22:47