an=4/n
marek: an=4/n
znajdz trzy poczatkowe wyrazy ciagu i wykaz zauwazona monotonicznosc
11 mar 18:30
...:
po co ty zaśmiecasz to forum?
Nie wstyd ci wpisywać tu takie zadanie pod kilkoma nickami?
11 mar 18:33
marek: mógłby kto pomoc nie ? bardzo to potrzebuje jak najszybciej dosłownie na juz a nikt mi nie
udziela odpowiedzi.
11 mar 18:36
...: nie potrafisz podstawić za n kolejno 1 ... 2... i ....3 ?
11 mar 18:38
Ajtek:
Podstawiaj kolejno za n: 1, 2, 3.
11 mar 18:38
Wazyl: Monotoniczność ciągu wykazujemy następująco:
Badamy różnicę kolejnych dwóch wyrazów (jeżeli jest ona zawsze dodatnia to jest to ciąg
rosnący, jeżeli zawsze ujemna ciąg malejący jeżeli równa 0−stały, jeżeli raz tak raz tak ciąg
ten nie jest monotoniczny

):
a
n+1−a
n=...
Do roboty!
Pamiętaj że n∊N
+
11 mar 18:46
marek: to jakie mi niby wyjdzie r co

?
11 mar 18:47
marek: przeciez wychodzi mi :
a1=4/1
a2=4/2
a3=4/3
to jakie tu jest r ?
11 mar 18:52
Janek191:
Jakie r ? To nie jest ciąg arytmetyczny !
11 mar 18:53
marek: to jaki ?
11 mar 18:54
Janek191:
Oblicz: a
n + 1 − a
n
11 mar 18:54
Wazyl: Nijaki. Zrób to co napisałem i przestań zrzędzić!
11 mar 18:55
marek: an+1=4/n+1
an+1−an=4/n+1−4/n=4n/(n+1)n − 4(n+1)/(n+1)n = 4n−4(n+1)/(n+1)n = 4/(n+1)n
an+1−an>0
o to chodziło ?
11 mar 19:00
marek: i do tego te wyniki z a1 i a2 i a3 tak ? i nic wiecej ?
11 mar 19:01
Janek191:
Akurat jest odwrotnie !
11 mar 19:01
Janek191:
Trzeba powtórzyć odejmowanie ułamków o różnych mianownikach
11 mar 19:03
marek: no chyba nie bardzo kumam co zrobilem zle wedlug mnie wszystko jest ok ?
11 mar 19:05
marek: przeciez 4/(n+1)n jest wieksze od zera
11 mar 19:05
Janek191:
| | 4 | | 4 | | 4 n − 4*( n + 1) | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n + 1 | | n | | ( n + 1)*n | |
| | 4 n − 4 n − 4 | | − 4 | |
= |
| = |
| < 0 , bo mianownik jest zawsze > 0 |
| | (n + 1)*n | | ( n + 1)*n | |
11 mar 19:08
Janek191:
Koniec , kropka ! Ciąg jest malejący
11 mar 19:09
marek: ok zwracam honor ucikl mi minus przy mnozeniu
11 mar 19:10
marek: jeszcze tylko jedno pytanko
11 mar 19:11
marek: an=2n−3 czy przy tym mam podawac jaka jest wartosc r czy nie ?
czy wystarczy ze zrobie to co w poprzednim i podam wartosc a1 a2 i a3
11 mar 19:12
Janek191:
Jest to ciąg arytmetyczny rosnący .
an = 2 n − 3
an + 1 = 2*( n +1) − 3 = 2 n + 2 − 3 = 2 n − 1
Obliczamy
an + 1 − an = ..... > 0
oraz a1, a2, a3
14 mar 07:31