dobrze jest do tego momentu?
Ania: dla jakich a∊R równanie sinx+cosx=a+1 ma rozwiązanie?
Przekształciłam to tak
(sinx+cosx)2=(a+1)2
sin2x +2sinxcosx +cos2x =(a+1)2
1+2sinxcosx=(a+1)2
sin2x=(a+1)2 −1
11 mar 18:27
pawel95: −1 ≤ sin 2x ≤ 1 ,wiec
−1 ≤ a2 + 2a ≤ 1
11 mar 18:48
...:
czyli:
a funkcja sinus ... −
11 mar 18:56
ZKS:
Nie można podnosić do kwadratu. Sposób podany przez ... jest poprawny.
11 mar 19:00
Ania: Możecie wytłumaczyć skąd to się wzieło?
11 mar 19:19
ICSP: albo zapamiętać, że jeżeli mamy funkcję
f(x) = A sinx + B cosx to bez większego zastanawiania od razu możemy napisać jej zbiór wartości
:
f(R) = [ −√A2 + B2 ; √A2 + B2 ]
11 mar 19:53