Okręgi
kacperkp: Punkt P
1 jest środkiem okręgu O
1 : x
2 + y
2 − 10x − 2y +1 = 0. Punkt P
2 jest środkiem
okręgu O
2 otrzymanego przez przesunięcie okręgu O
1 o wektor v=[−4, −2]. Oblicz pole
czworokąta P
1AP
2B, gdzie A i B są punktami wspólnymi tych okręgów.
Mam problem, zrobiłem układ równań z dwóch okegów i wyliczyłem z tego wzór na x. Potem ten x
podstawiłem do jednego z równań i delta wyszła mi ujemna ... nie wiem co robie źle

Mógłby mi ktoś to wytłumaczyc ?
11 mar 18:22
Janek191:
x2 + y2 − 10 x − 2 y + 1 = 0
więc
( x − 5)2 − 25 + ( y − 1)2 − 1 + 1 = 0
( x − 5)2 + ( y − 1)2 = 25
===================
więc P1 = ( 5; 1)
zatem
P2 = ( 5 − 4; 1 − 2) = ( 1; − 1)
Równanie okręgu O2 :
( x − 1)2 + ( y + 1)2 = 25
====================
Rozwiązujemy układ równań :
x2 + y2 − 10 x − 2 y + 1 = 0
x2 + y2 − 2 x + 2 y − 23 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 8 x − 4 y + 24 = 0 / : (− 4)
2 x + y − 6 = 0
y = 6 − 2 x
−−−−−−−−−−−
x2 + ( 6 − 2 x)2 − 2 x + 2*( 6 − 2 x) − 23 = 0
x2 + 36 − 24 x + 4 x2 − 2 x + 12 − 4 x − 23 = 0
5 x2 − 30 x + 25 = 0 / : 5
x2 − 6 x + 5 = 0
( x − 5)*( x − 1) = 0
x1 = 1 x2 = 5
y1 = 6 − 2*1 = 4 y2 = 6 − 2*5 = − 4
zatem A = ( 1; 4) , B = ( 5; − 4)
==========================
11 mar 18:39
kacperkp: Dzięki wielkie

Już wiem gdzie robiłem błąd
11 mar 19:00
Janek191:
Czworokąt jest rombem .
11 mar 19:12