try
Loka: Proszę o pomoc. (Nie)łatwe zadanie

Trygonometria.
więc
| | π | | 2π | |
(x= |
| + 2kπ ; x= |
| +2kπ) |
| | 3 | | 3 | |
nie rozumiem co tu jest źle...
11 mar 18:06
Janek191:
Tam jest ≤ a, nie ≥
11 mar 18:11
Loka: czyli w takich przykładach nie można stosować wzoru:
x=x
o+2kπ v x=π−x
o+2kπ k∊C tylko patrzymy na wykres
11 mar 18:26
Loka:
11 mar 18:30
Janek191:
Zawsze patrzymy na wykres , jak go nie mamy w głowie
11 mar 18:48
pawel95: z tego wzoru wyznaczasz wlasnie te punkty, ktore musisz umiescic na wykresie, a wykresu
odczytujesz rozwiazanie.
11 mar 18:50
Mila:
| | √3 | | √3 | |
sinx≤ |
| intersuje Cię dla jakich x−ów wykres sin(x) leży poniżej prostej y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | |
x∊<0+2kπ, |
| +2kπ>U < |
| +2kπ,2π+2kπ> |
| | 3 | | 3 | |
11 mar 20:31