matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
matmata:
Oblicz ile wyrazów ujemnych ma ciąg określony wzorem: a
n
=n
2
−5n−6 obliczyłem x
1
=−1 i x
2
=6 ale w odpowiedzi jest 5 a jak licze na wykresie to przecież powinno być 0,1,2,3,4,5 czyli wychodzi mi 6. wytłumaczy ktoś?
11 mar 18:05
Janek191:
n ∊ N
+
11 mar 18:07
matmata:
dziękuję
11 mar 18:07