.
mati: trzy liczby, ktorych suma jest rowna 15, tworza ciag arytmetyczny. jezeli do pierwszej liczby
dodamy 1, do drugiej 4, a do trzeciej 19 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego. znajdz te liczby
Janek191:
x, y, z − ciąg arytmetyczny
więc
y − x = z − y ⇒ 2 y = x + z
x + 1, y + 4 , z + 19 − ciąg geometryczny, więc
( y + 4)
2 = ( x + 1)*( z + 19)
x + y + z = 15 ⇒ x + z = 15 − y
zatem
2 y =15 − y ⇒ 3y = 15
y = 5
====
2*5 = x + z ⇒ z = 10 − x
mamy zatem
( 5 + 4)
2 = ( x + 1)*( 10 − x + 19)
81 = ( x + 1)*( 29 − x)
81 = 29 x − x
2 + 29 − x
x
2 − 28 x + 52 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = 784 − 4*1*52 = 784 − 208 = 576
√Δ = 24
| | 28 − 24 | | 28 + 24 | |
x = |
| = 2 lub x = |
| = 26 |
| | 2 | | 2 | |
więc
z = 10 − 2 = 8 lub z = 10 − 26 = − 16
Odp. x = 2 , y = 5, z = 8 lub x = 26 , y = 5, z = − 16
======================================================