kombinatoryka
zuzka: ze zbioru liczb Z={1,2,3,...,20} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. oblicz
prawdopodobieństwo, żę druga wylosowana bedzie większa od pierwszej
11 mar 17:37
zuzka: |Ω|=20*19=380
11 mar 17:42
Mila:
| |
=10*19=190 − liczba ciągów rosnących. |
| |
11 mar 17:44
zuzka: a jak określić wolosowanie drugiej liczby większej od pierwszej?
jako 20!?
11 mar 17:47
Mila:
17:44
11 mar 17:51
zuzka: myslalam ze to do Ω...
11 mar 17:55
Mila:
Podchodząc zdrowo− rozsądkowo jeśli wylosujesz dwie liczby to może to być np.
(1,5) albo (5,1)
Czyli par odpowiadających jest dokładnie tyle samo co nie odpowiadających.
Napisałam Ci wzór na liczbę sprzyjającyh przypadków
11 mar 17:56