Ciągi , okrąg
yamahar1: 1.a) Ciąg arytmetyczny
a2 = 6 a6 = −24 oblicz r i s9
b) ciąg geometryczny
a3 = 8 a8 = 0,25 oblicz q i s5.
2.Okrąg o równaniu x
2 + y
2 +2x − 6y − 6=0. Napisz równanie siecznej przechodzącej przez
jego środek (oraz stycznej) równoległej (prostopadłej) do osi a) OX b) OY.
Pomocy
11 mar 17:29
Wazyl: an=a1+(n−1)*r
a2=a1+(2−1)*r
a6=a1+(6−1)*r
Dalej sam.
b) Analogicznie tylko wzór na wyraz ogólny ciągu geometrycznego.
11 mar 17:35
Aerodynamiczny: 2.
Z tego równania nie da się zbudować okręgu.
11 mar 17:39