równania
zuza: Rozwiąż. √x−2+x−3>x−2
11 mar 17:26
Wazyl: √x−2=t ; t≥0
x−2=t2 ⇒ x=t2+2
11 mar 17:28
ZKS:
Ustal dziedzinę a następnie uprość tą nierówność.
11 mar 17:28
ZKS:
Wazyl nie ma sensu podstawiać zmiennej tutaj.
11 mar 17:29
ZKS:
Miało być "nowej" zmiennej.
11 mar 17:29
Wazyl: ZKS masz rację. Ale zobaczyłem
√x−2 i od razu pomyślałem że podstawienie.

Jak tam z równaniami funkcyjnymi

?
11 mar 17:31
ZKS:
Szczerze mówiąc nie wracałem do nich miałem u siebie trochę roboty.

Może dzisiaj do nich
wrócę zerknę i jakiś pomysł wpadnie do głowy bo na jutro aż tak dużo nie mam do zrobienia.

Próbowałeś je zrobić? Może już zrobiłeś?
11 mar 17:35
Wazyl: Zrobiłem 2.
1 (sześciany) nie daję się. Podstawiałem : 1, −1 i 0 ale chyba nic nie wychodziło.
11 mar 17:37
Wazyl: nie dają*
11 mar 17:39
ZKS:
Podbij temat to może ktoś zobaczy i pomoże Ci a ja jeszcze pomyślę nad tym zadaniem.
11 mar 17:42