matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
Pi:
Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny, wiedząc, że ich suma jest równa 21, a suma ich kwadratów wynosi 179.
11 mar 17:15
Wazyl:
a+b+c=21 b
2
=ac 179=a
2
+b
2
+c
2
=(a+b+c)
2
−2(ab+cb+ac)
11 mar 17:16