zad
magda: oblicz najmniejsza wartosc funkcji f(x)+ x2 +6x−1 w przedziale zamknietym <1,3>
może ktos opowiedziec ile wyjdzie? bo chce sprawdzic czy dobrze obliczylam
11 mar 17:06
Ajtek:
To podaj wyniki, a ja sprawdzę

.
11 mar 17:07
magda: p −1 a q −10 i nie wiem czy to któreś z tych jest juz odpowiedzia? i czy dobrze zaczailam z tym
zadaniem
11 mar 17:09
Ajtek:
p=−1

i co rozumiesz pisząc p.
Ja wracam za 10 minut
11 mar 17:10
magda: no musze obliczyc p i q do tego zadania, wierzcholek
11 mar 17:13
Aerodynamiczny: wierzchołek tej paraboli
ma współrzędną x=−3
Więc nie znajduje się w rozpatrywanym przedziale. Licz wartości dla x=1 i x=3
11 mar 17:14
magda: dzieki, juz chyba wiem o co chodzi
11 mar 17:17
Wazyl: To napisz ile wychodzi
11 mar 17:19
Mila:
f(x)= x
2 +6x−1 w przedziale <1,3>
Badamy czy wierzchołek tej funkcji leży w przedziale <1,3>
x
w∉<1,3>
W takim razie liczysz wartości na końcach przedziału:
f(1)=1+6−1=6
f(3)=9+6*3−1=26
6− wartość najmniejsza f(x) w przedziale <1,3>
11 mar 17:20
Ajtek:
A się rzucili

.
Witaj
Mila 
.
11 mar 17:24
Mila:
Witaj Ajtek.
11 mar 17:32