Równanie z parametrem i wartością bezwzględną
Weronika: Proszę o pomoc

Zbadaj, dla jakich wartości parametru m równanie x*Ix−2mI = m+1 ma dokładnie jedno rozwiązanie.
11 mar 16:05
Weronika: Ponawiam prośbę
11 mar 16:39
PW: Dla x ≥ 2m mamy
x(x−2m) = m+1,
zaś dla x < 2m
x(−x+2m) = m+1,
jest to więc alternatywa dwóch równań:
x2 −2mx − (m+1) = 0, x∊[2m,∞)
lub
−x2+2mx − (m+1) = 0, x∊(−∞,2m).
11 mar 17:05
PW: Rozwiązanie polega na takim dobraniu m, żeby jedno z tych równań miało w swojej dziedzinie
jedno rozwiązanie, zaś drugie − nie miało rozwiązania w swojej dziedzinie.
11 mar 21:08